Friday, April 30, 2010

MALAYWOOD VS HOLLYWOOD

Baiklah.Post ini tiada kena mengena dgn kedua2 filem di atas.sekadar gambar hiasan.

Sekali lagi saya ingatkan, post ini tiada kaitan dengan kedua2 filem diatas. Kedua2 filem tersebut pun saya belum tonton lagi. Isu yg menjadi kupasan di sini adalah perbandingan budaya kerja antara dua karekter dengan menganalisa hasil kerja kedua-dua pihak. Apa perbezaan yg anda rasa ketara dalam filem2 Melayu dan sinema2 Hollywood?

Anda pernah tonton cerita2 Melayu di tv? Semestinya pernah. Saya kurang minat menonton drama2 Melayu atas banyak sebab. Dan sebab2 itulah yg membawa kepada perbandingan ini. Saya juga hairan mengapa ada orang yang meminati drama2 Melayu. Freedom of thoughts and interests I guess..huh.

Berbalik kepada persoalan asal, ini analisa saya.

1. Elemen kesungguhan
Apabila saya tonton cerita2 Melayu, para pelakonnya yang berlakon pun nampak sangat macam berlakon.hahah. Paham ke? Berlakon pun tak nampak macam betul. Sedangkan melakonkan satu adegan memerlukan penghayatan sehingga nampak segala yang terpapar di skrin itu seperti kehidupan yang sebenar.

e.g. watak protagonis ingin menumbuk watak antagonis, ditunjukkan seakan2 beliau menumbuk sedangkan budak sekolah rendah pun boleh bagitahu dia menumbuk angin sahaja. Apatah lagi orang tua. Lagilah menyampah, lakonan tahap budak sekolah.

Itulah dia kita, main2 sahaja dalam setiap tindakan. Tidak pernah mengambil setiap sesuatu itu dengan serius. Ala kadar itu sudah menjadi budaya kerja kita. Sedangkan seharusnya Muslim itulah hasil kerjanya yang terbaik.

Cerita Hollywood pula sebaliknya, segala-galanya nampak real dan perfect. Teknologi dan kewangan tidak harus menjadi alasan kerna kesungguhan untuk mencapai kesempurnaan itu yang menjadi ukuran.

2. Mesej dan Jalan Cerita
Drama Melayu acapkali berputar mengelilingi plot yang sama sahaja sehingga menjadikan terasa bosan kerana sudah tahu apa yang bakal berlaku di hujung cerita. Tiada elemen kejutan dan twist factor. Bahkan mesej yang cuba disampaikan semuanya mesej2 lapok dan kurang bermakna.

e.g. Kebanyakan cerita Melayu berputar pada plot yang serupa, penderhakaan anak terhadap ibu dan cinta tiga segi. atau empat segi. Sangat sedikit yang lari dari motif2 di atas.

Kita kurang kreatif dan tidak berani untuk menentang arus dalam memperkenalkan sesuatu yang baharu. Kita lebih rela mengikut sahaja acuan yang telah disediakan orang sebelum kita. Kita lebih selesa menjadi duplicate dan template production sahaja. Tiada identiti sendiri yang istimewa.

Hollywood sangat kreatif dan berkembang dari semasa ke semasa. Semuanya bagi memenuhi kehendak dan permintaan. Mereka tidak pernah berehat dan merasa selesa dengan hasil kerja sedia ada. Tiada hasil kerja yang meniru hasil kerja orang lain. Pedulikan orang lain! Aku mahu berbangga dengan segala usaha aku sendiri.

3. Sambung nantilah..tak sempat..huhu.

Namun akhirnya, ini bukan berkenaan cerita Melayu ataupun filem Hollywood ataupun kedua2 movie di atas. Persoalannya bukanlah dunia mana yang lebih gah. Sebaliknya merupakan sikap dan pemikiran yang menjadi kayu ukur dan penentu siapakah diri kita. Locally respected or internationally recognised? Cukup sudahkah dengan sekadar menjadi juara kampung?

Seorang Muslim adakah mudah berpuas hati dengan hasil kerja cincai dan "janji siap"? Kita mahu dihormati. Kita mahu disegani. Tapi sikap kita hanya melayakkan kita tinggal di belakang barisan sahaja.

You get back what you give. The more you give, the more you get.

-----

Baru2 ni ada seorang sahabat di luar negara yang banyak berjasa kepada saya ditimpa ujian. Moga tabah dan sabar. Semua itu menguatkanmu ya akhi. Banyaklah benda yg boleh diceritakan lepas ni.heheh.

I'm off to Bangkok on 12th May. Returning on 19th
& today is going to be my first ever English debate tournament [UKM IV]

1 comment: